Tussen mensen en paarden gaat er regelmatig wel iets fout in de communicatie.
Elke soort spreekt immers zijn eigen ‘taal’. Mensen reageren als mensen, paarden als paarden.
Heel veel problemen in de omgang met je paard, ontstaan dus door niets anders dan miscommunicatie!
Probeer je iets te bereiken met je paard, en doet het niet wat je wilt? Dan is het dus belangrijk om je -vóór je reageert- af te vragen:
‘Snapt mijn paard wel wat ik bedoel? Ben ik wel duidelijk genoeg in zijn/haar taal? Of heeft mijn paard er gewoon geen zin in?
Lees hier hoe je er achter komt of je paard jou begrijpt!
Ken je paard!
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk informatie te hebben over het paard waar je mee werkt. Dat begint natuurlijk al bij de aankoop van je eigen paard. Ook in een manegeles is het belangrijk dat je zorgt dat je zoveel mogelijk informatie hebt over het paard waar je op rijdt. Dus stel vragen: hoe oud is het paard? Is ervaren in wat je ermee wilt doen?
Verschillende reacties al naar gelang de rangorde
Paarden kunnen op een verschillende manier aangeven of ze iets niet snappen – die verschillen hebben vaak te maken met hun plek in de kudde-rangorde.
Onderdanige paarden zijn geneigd angstig te worden als je iets vraagt dat ze niet begrijpen. Paarden die hoger in rang staan kunnen boos worden als ze iets niet begrijpen.
Een derde reactie, die zowel bij onderdanige als dominante paarden voorkomt, is ‘staken’: het paard stopt en doet gewoon helemaal niets meer! Bij een onderdanig paard moet je die ‘staakreactie’ zien als ‘bevriezen van angst’. Bij een dominant paard is het een van de manieren waarop het jouw initiatief overneemt.
Wanneer ga je ervan uit dat je paard het niet snapt?
Bij jonge paarden, als je net een nieuw paard hebt, of als je voor het eerst rijdt op een paard dat je niet kent, is het wel zo eerlijk naar het paard om er altijd eerst van uit te gaan dat het iets niet snapt.
Gebruik de principes uit ons blog over beenhulpen, om je hulpen naar het paard toe te verduidelijken. Beloon je paard op tijd wanneer het reageert zoals je wilt, door de druk weg te halen!
Wanneer ga je ervan uit dat je paard het niet wil?
Eigenlijk kun je er alleen van uitgaan dat je paard het niet wil, wanneer je iets probeert dat je al eerder succesvol gedaan hebt met dit paard. Bij een goed ingereden ouder paard zou het best een kunnen dat hij niet ‘wil’ gehoorzamen. In dit geval is er misschien sprake van een machtsstrijd: je paard betwist jouw leiderschap.
In zo’n geval is het belangrijk dat je leiderschap weer bevestigd wordt, en dat dit ‘in paardentaal’ duidelijk is. De twee belangrijkste tips hiervoor vind je in ons blog over omgaan met dominante paarden.
Wil je meer weten? Kom naar de introductieclinic ‘Paard & Mens in Contact’
Heb je specifieke trainingsvragen of wil je meer weten over onze aanpak? Elke maand geven we een introductieclinic Paard & Mens in Contact! Tijdens deze interactieve demonstratietraining van 2,5 uur maak je kennis met technieken voor natuurlijk paarden trainen en met het paard als spiegel van je onderbewuste.
Inhoud NWRC blog door Linda Polak. Tekst & Eindredactie: Josselien Janssens