De 3 basisvoorbereidingen om veilig op je (nieuwe) paard te stappen

Linda-met-fame-2013Of je nou een nieuw paard hebt dat al is ingereden, of een jong paard waar je voor het eerst op gaat zitten: die eerste keer dat je opstijgt is reuze spannend.

Er mág gewoon niets fout gaan. Als bij die eerste ervaring iets onverwachts gebeurt, dan begin je met een negatieve ervaring. Zo kan het vertrouwen dat je net hebt opgebouwd in één keer teniet gedaan worden. Dan moet je weer van voor af aan beginnen.

Er zijn drie basisvoorwaarden, waaraan jij en je paard moeten voldoen, voordat je aan die eerste rit kunt beginnen.

Als jij deze drie voorbereidingen treft is het opstijgen voor je paard gewoon de volgende logische stap!

1. Je relatie met je paard moet TOP zijn

Veel trainers roepen dat je de positie van de ‘dominante leidmerrie’ moeten verwerven. Ik focus zelf liever op het creëren van wederzijds respect.

Ja, we willen graag dat het paard doet wat we willen, maar ons verzoek mag geen angst veroorzaken. We mogen hem niet dwingen, want geweld creëert juist tegendruk en dat levert extra spanning en weerstand op bij je paard.

Voor je op je paard gaat zitten, moet het 100% vertrouwen in JOU krijgen als leider en dus bereid zijn te doen wat je wilt. Het moet voelen dat jij een veilige haven bent en niet de oorzaak van stress.

Bijvoorbeeld: wanneer je een paard overdondert en te snel met nieuwe stappen begint, voordat de vorige stap goed is begrepen, dan heeft dat dezelfde gevolgen voor het inrijden als het bouwen van een huis op een foute fundering!

2. Je communicatie moet uitstekend zijn

Paarden communiceren vrijwel uitsluitend via lichaamstaal. Als jij duidelijk wilt zijn naar je paard, moet je de lichaamstaal van je paard goed begrijpen en er op de juiste manier op reageren.

Heel veel problemen tussen mensen en paarden vinden hun oorsprong in onbewuste miscommunicatie van onze kant, doordat wij roofdierinstincten hebben, terwijl een paard een prooidier is.

Een simpel dagelijks voorbeeld: Als jij naar je paard toeloopt om hem te aaien, dikke kans dat jij dan vrij direct en zonder te stoppen recht op hem af loopt! Mensen zijn jagers en gaan van nature recht op hun doel af en dat is nou precies waarom je paard jou op die manier als roofdier ziet.

Als je hem –net als een ander paard in de kudde- in een rustig tempo en een beetje slingerend benadert, dan ziet hij jou als kuddelid en is hij meteen veel meer op zijn gemak.

3. Je paard moet fysiek en mentaal helemaal klaar zijn voor die eerste rit

Het lijkt zo voor de hand liggend maar dit gaat helaas maar al te vaak fout! Als je paard iets onaangenaams als pijn, of ongemak voelt, als jij voor de eerste keer opstapt, dan is het gedaan met het vertrouwen.

Je paard moet dus in ieder geval voldoende conditie en kracht hebben door het grondwerk dat je met hem gedaan hebt voor je op hem gaat zitten, en vertrouwen op jou als leider.

Deze punten kun je beter te vaak controleren dan vergeten! Past het harnachement ECHT goed? Is het zadel dat je van de vorige eigenaar gekregen hebt wel echt goed aangemeten? Zijn er geen problemen met de hoeven? Heeft hij geen wondjes op zijn lichaam? Neem niets voor kennisgeving aan!

Graag tot ziens bij een van onze trainingen!
Linda

Kom naar een van onze Paard & Mens in Contact introduties!

Tijdens deze interactieve demonstratie van twee en een half uur maak je kennis met technieken voor natuurlijk paarden trainen en met het paard als spiegel van je onderbewuste.

Meld je hier aan!

Foto: Linda met haar eigen jonge paard Fame (c) Natural Western Riding Center
NRWC blog door: Linda Polak. Eindredactie: Josselien Janssens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *