Wie zijn wij?

DSC_9871 groot

Van links naar rechts: Fly Girl, Linda, Josselien, Raya

Paardvriendelijk, ontspannen en veilig paardrijden met plezier…

In onze natuurlijke visie op paardrijden is het belangrijkste doel: bereiken dat zowel jij als ruiter als jouw paard plezier hebben in de samenwerking.

In het werken met paarden zoeken we bij alles naar de ontspannen verbinding en eenheid. We kijken niet alleen naar lichaamshouding en techniek maar ook naar de communicatie van het paard en naar hoe je als ruiter in je vel zit.

Kennis maken? Dat kan elke maand!

Tijdens onze interactieve demonstratietraining van 3 uur maak je kennis met onze visie op natuurlijk paarden trainen en het paard als spiegel van je onderbewuste.

We demonstreren rij- en trainingstechnieken rond de vragen van deelnemers. Je krijgt meer inzicht in hoe je lichaam werkt als communicatiezender. Waar nodig werken we aan angst en blokkades bij de ruiter. Ook leren we je paardvriendelijke manieren om je paard rustig en zelfverzekerd te leiden. Grote kans dat je er met een nieuwe doorbraak vandaan komt!

Klik hier voor data en om je aan te melden!

Linda Polak (links)

Natuurlijk paardentrainer

Het trainen en rijden van paarden is mijn levenslange passie. Ik rijd al vanaf hele jonge leeftijd, en mijn zoektocht naar de ultieme harmonie met het paard is nog lang niet ten einde!

Ik train jonge paarden met als doel dat het paard plezier in het werk krijgt en houdt. Dat kan alleen wanneer we als mens het natuurlijk gedrag van het paard als basis voor de communicatie nemen.

Ervaren ruiters help ik hun niveau verdiepen door middel van ‘natuurlijk paardrijden’ waarin je leert omgaan met het paard vanuit zijn natuurlijke gedrag. Je werkt aan jouw eigen behendigheid als ruiter, gebruikmakend van de nieuwste technieken, waarbij vooral Centered Riding een geweldig hulpmiddel is.

Ik heb jarenlang op hoog niveau in de Nederlandse Westernsport gereden. Ik geef echter even graag les aan Westernruiters als dressuurruiters, omdat de basisprincipes van paardvriendelijk paardrijden voor alle disciplines hetzelfde zijn.  In 2008 kwam ik Chris Irwin tegen en voor mij vormde de paardenkennis van deze Canadese trainer de ‘missing link’ tussen de dressuurwereld en Western Riding en tussen mens en paard. Ik ben gekwalificeerd als Instructeur Irwin Methode (dubbel goud), Centered Riding Instructeur, en Orun Instructeur. In 2017 voltooide ik de paardencoaching opleiding volgens de methode van Linda Kohanov, en ben nu ook Medicine Horse Way Instructeur ervaringsgericht leren met paarden.

In 2017 werkte ik mee aan de vertaling van het boek ‘De Vijf Rollen van een Meesterherder‘ van Linda Kohanov, waarin ze de realiteiten van leiderschap in onze moderne tijd, naast inzichten en wijsheid van eeuwenoude en nog steeds levende herdersculturen zet. Linda Kohanov onderscheidt vijf natuurlijke rollen die deze nomadische ‘Meesterherders’ inzetten om hun vee over grote afstanden te leiden zonder de voordelen van hekken en touwen: de Dominante, de Leider, de Verzorger/Metgezel, de Wachter, en het Roofdier. Nu ik de vijf rollen ken, herken ik ze niet alleen bij mijn eigen kudde, maar kan ik ze bewuster toepassen in de omgang met mensen.

Ik ben getrouwd met Jurgen en wij hebben een dochter, Ayra. Fly Girl (uiterst links) was jarenlang lid van mijn kudde. Zij is een paard dat heel veel heeft meegemaakt en is een geweldige leermeesteres voor me geweest. Zij geniet inmiddels van een goed verzorgde rustige oude dag.

Josselien Janssens (rechts)

Expert natuurlijk leiderschap, trainer-coach ervaringsgericht leren met paarden

Ik help ruiters hun innerlijke connectie en emotionele band met paarden te begrijpen en te verdiepen. Harmonisch samenwerken met je paard begint met goed in je vel zitten. Veilig en paardvriendelijk omgaan met paarden vraagt continu van ons dat we ook zelf in balans blijven en de juiste beslissingen nemen.

Paarden zelf zijn de spiegel voor onze persoonlijke uitdagingen in deze connectie. Zelf heb ik heel veel geleerd over leiderschap en samenwerking dankzij het omgaan met paarden. Het coachen van ruiters doe ik naast mijn werk als trainer leiderschapsontwikkeling- en teambuilding met paarden voor organisaties.

Na een loopbaan in de journalistiek en de internationale milieubeweging ben ik me vanaf 2004 actief gaan verdiepen in natuurlijk paardrijden. Ervaringsgericht leren met paarden (ELP) kwam op mijn pad via de boeken van de Amerikaanse bestsellerauteur Linda Kohanov, een pionier op dit vlak. Ik heb haar opleiding tot Eponaquest Instructeur in Arizona in 2011 afgerond. In 2015 was ik bij de oprichting van de Medicine Horse Way opleiding die Linda Kohanov’s methode in Europa aanbiedt. Ik ben Medicine Horse Way Master Instructor en geef deze opleiding in Nederland. Daarbij heb ik in 2011 en 2012 de paardentrainersopleiding van Dressuurnatuurlijk gevolgd.

Ik heb de Nederlandse vertalingen geredigeerd van twee van Linda Kohanov’s boeken. In ‘De Kracht van de Kudde’ (2014) onderzoekt ze de rol van paarden in de geschiedenis van menselijke leiderschap. In ‘De Vijf Rollen van een Meesterherder’ (2017) zet ze de realiteiten van leiderschap in onze moderne tijd, naast inzichten en wijsheid van eeuwenoude en nog steeds levende herdersculturen.

Raya du Mont D’Etanges (uiterst rechts) is Frans voor ‘Raya van de Geitenberg’. Ze is een Mérens merrie (Pyrenees bergpaard) die mijn eigen uitdagingen spiegelt met grootse finesse. Raya is een zeer zelfstandig denkend en introvert paard. Als je bij haar tegen je gevoel in gaat, kan ze je heel behendig en zonder pardon in een boom of op de grond laten belanden. Ze is mijn belangrijkste leermeesteres in hoe je innerlijke verbinding met je paard kunt bereiken. Mijn andere leermeester is Billy, een uiterst gevoelige en hoogbegaafde Shetland Pony en de onbetwiste koning op stal…

Meer over…

Natural Riding | Chris Irwin | Centered Riding | Linda Kohanov, Eponaquest & Medicine Horse Way