(Serie Overgangen 1) Zo rijd je goede overgangen: de 5 aandachtspunten

IMG_1897

  • Heb jij moeite om de overgangen vloeiend te maken?
  • Loopt je paard in de overgang met zijn rug weggedrukt?
  • Zwiept het onrustig met zijn staart, en/of schudt het met zijn hoofd?
  • Is de overgang naar de snellere gang geen enkel probleem, maar als je dan weer langzamer wil, lukt het niet, of andersom?
  • Is je paard niet nageeflijk tijdens de overgang?
  • Wil je paard geen overgang doen op de plek waar jij hem wilt maken?

Dit zijn allemaal signalen die aangeven dat het nodig is om op verschillende vlakken te werken aan de communicatie met, en gymnastisering van, je paard rond de overgangen.

Er zijn vijf belangrijke aandachtspunten die er voor zorgen dat je overgangen vloeiender kunt rijden.

Deze zijn:

1) Zorg voor gehoorzaamheid aan de hulpen, met name je been

Je beenhulpen zijn het belangrijkste communicatiemiddel om je paard te laten versnellen en in te buigen. Zonder goede reactie op de beenhulp, rijd je nooit een goede overgang.

Op de rechte lijn is het voor je paard makkelijker zich te onttrekken aan je hulpen. Rijd dus bij alle oefeningen veel wendingen en let op hoe het in verschillende situaties reageert. In het volgende blog vind je tips om je paard scherper aan je been te maken.

2) Zorg dat de rughouding van je paard hem helpt te ontspannen

Aan de rughouding van je paard kun je zien of het gespannen is of juist niet. Een gespannen paard is niet nageeflijk en kan geen goede overgangen lopen. In een volgende blog behandelen we de belangrijkste ontspanningstechniek voor je paard.

3) Check of je paard eigenlijk wel begrijpt wat je bedoelt

Als je paard niet reageert, komt dat dan om dat het dominant is en zijn eigen wil doordrukt, of omdat het je niet begrijpt? En hoe weet je dit?

Bij een jong paard kun je er beter van uitgaan dat het je niet begrijpt, dan dat het ongehoorzaam is. Een ouder en ervarener paard zou wel eens jouw leiderschap kunnen testen. Je humeur verliezen is in ieder geval nooit de juiste reactie! Ook hier komen we in andere blogs op terug – zie bijvoorbeeld ons blog over leiderschap en dominante paarden.

4) Wees duidelijk over je eigen lichaamstaal

Ben je er eigenlijk van overtuigd dat je zelf op dit moment wel wilt dat je paard sneller loopt? Hoe sneller je paard loopt, hoe eerder je immers de controle kwijt kunt raken….

Soms zijn we er zelf nog niet aan toe om te versnellen. Als we dan toch een versnellingshulp geven, proberen we met ons lichaam iets anders tegen het paard te zeggen dan met ons gevoel. Maar: je paard reageert vooraleerst op je gevoel. Deze factor kan voor veel miscommunicatie zorgen.

5) Blijf oefeningen herhalen tot je voldoende verbetering merkt

Hier vind je alvast een oefening voor het maken van goede overgangen waar je mee kunt beginnen.

Oefening: overgangen op de juiste plek!

Neem een punt in de bak in gedachten waar je de overgang wil maken en zet de overgang keer op keer op die plek in.

Kijk hoeveel passen je paard de eerste keer nodig heeft voordat hij gedaan heeft wat je vroeg. Door steeds weer op dezelfde plek hetzelfde te vragen zal je paard er op gaan anticiperen. Je zult zien dat je paard dit heel snel doorheeft.

Zodra het dus bijna vanzelf gaat op die plek, ga je dezelfde oefening op een andere plek doen. Tot het daar net zo reageert. Dan weer op een andere plek, net zolang, tot het niet meer uitmaakt waar je het vraagt en je paard 99% van de tijd de overgang op het gewenste plekje maakt.

Linda

Kom naar de introductie Paard en Mens in Contact!

Heb je specifieke trainingsvragen of wil je meer weten over onze aanpak? We organiseren bijna maandelijks een introductieclinic Paard & Mens in Contact! Tijdens deze interactieve demonstratietraining van 2,5 uur maak je kennis met technieken voor natuurlijk paarden trainen en met het paard als spiegel van je onderbewuste.

Meld je hier aan!

Inhoud NRWC blog door Linda Polak. Tekst & Eindredactie: Josselien Janssens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *