Ziet jouw paard ook bakspoken?

Oorspronkelijke afbeelding: CanstockPhoto.com – bewerkt door Linda Polak

Herken je dit scenario? Je bent aan het rijden in de bak en alles gaat prima. Opeens schrikt je paard in een van de hoeken en wil hij er vandoor.  Je kijkt goed wat er nou was in die hoek, maar je kunt helemaal niets ontdekken waarvan jouw paard had kunnen schrikken.

Je vervolgt je training vol goede moed, maar nu bouwt jouw paard bij elke ronde al ver voordat hij die ‘enge’ hoek in moet spanning op. Door die schrikreactie van je paard zinkt je moed steeds verder in je rijlaarzen. Balen, want je was vol vertrouwen begonnen aan wat voor jullie allebei een ontspannen training had moeten worden.

Het vaak gemaakte grapje is dat paarden ‘spoken zien’. Het punt van dit blog is natuurlijk niet om te gaan argumenteren of ‘bak- of pistespoken’ bestaan. Zelfs als ze zouden bestaan, moet je immers als goede ruiter je paard daar gewoon veilig langs kunnen rijden!

Wat is hier nu echt aan de hand, en hoe zorg je ervoor dat je paard ontspannen de hoek door wil?

Natuurlijke achtergrond

Een paard is een prooidier dat van nature bejaagd wordt, én een dier dat van nature op de grote vlaktes loopt en dus de ruimte heeft. Als een paard zich in het nauw gedreven voelt, weet het instinctief dat het moeilijker aan een roofdier zou kunnen ontsnappen. In de natuur zullen roofdieren juist op de loer liggen in grotten of op donkere plekken onder de bosjes.

Je paard associeert die hoek dus met mogelijk gevaar. Dit is waarom je paard niet graag de hoek ingedreven wordt en daar gauwer een vluchtreactie zal opbouwen.

Ballon

Je paard wil natuurlijk graag kijken of er in die ‘enge’ hoek echt gevaar is. Dus buigt hij zijn hoofd naar de bakhoek waardoor zijn romp automatisch naar binnen komt:  hij gaat in contrastelling de hoek door. Daarbij maken wij als ruiters zijn natuurlijke vluchtreactie vaak onbedoeld erger door in een reflex tegen de buiging van ons paard in te drijven.

Als je tegen de buik van het paard aanduwt als deze net richting jouw been ‘swingt’, volgt er een soort botsing met je been. Daardoor voelt het paard zich belemmerd in zijn natuurlijke beweging en in zijn mogelijkheid om het gevaar te zien en te kunnen vluchten.

Vergelijk het met prikken in een ballon: het resultaat is vaak een ontploffing!

Buiging

Het geheim voor het ‘verdrijven van de bakspoken’ zit hem daarom juist in die buiging! Om mee te buigen met de ruggengraat van je paard en zo geen extra spanning op te bouwen moeten we meedrijven in de beweging van de romp. Als je drijft, doe je dit zo:

  • in de tact (het ritme) van de gang waarin het paard loopt
  • en op het juiste moment wat betreft de buiging van zijn romp – dus aan de kant waar de romp ingebogen is, niet waar die uitstulpt.

Contrastellling

Daarbij sta je gewoon toe dat je paard in contrastelling de hoek door gaat en dus kan kijken in de richting van het ‘gevaar’.

Je moet immers éérst rustig de vluchtreactie van je paard wegnemen voor je uberhaupt weer aan het verkrijgen van de juiste stelling kan gaan denken. Je laat hem als het ware wijken voor je been door de bocht, waarbij je drijft met het been waar hij omheen gebogen is.

Zo werk je mee met de natuurlijke reflex van  je paard, waardoor hij zich steeds prettiger gaat voelen bij jouw leiderschap en ontspant. Zodra die ontspanning voldoende bereikt is kun je weer gaan werken aan de juiste stelling.

Linda

Verjaag de bakspoken met deze Paasaanbieding!

In onze tweedaagse Paard & Mens in Contact-training leer je angst bij jezelf en je paard de baas te worden, en oefen je met technieken om de natuurlijke verbinding en samenwerking met je paard te verbeteren.  In plaats van €347,- betaal je tijdelijk €297,- als je via deze link boekt!  Deze actie is alleen geldig voor de training op 19 en 20 april Boek hier >>>

Inhoud NWRC blog door Linda Polak. Eindredactie: Josselien Janssens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *