6 tips voor het omgaan met een tegendruksreactie van je paard!

Een paard is een vluchtdier. Dat weet iedere ruiter. Een minder bekend verschijnsel is de tegendruksreactie. Toch heeft elke ruiter er ongetwijfeld mee te maken. Wil je weten hoe beter kunt omgaan met de tegendruksreactie van je paard? Lees hieronder meer over de tegendruksreactie:

Een tegendruksreactie is het een na beste wapen van het paard op de vlucht na. Het bestaan uit het krachtig terugvechten van het paard om een aanval af te slaan, als de vlucht voor hem geen optie meer is. Een tegendruksreactie geeft het paard de kans om zo de aanvaller net lang genoeg van zijn stuk te brengen, zodat deze loslaat en het paard alsnog kan vluchten. Trappen, jou omver lopen, hangen aan het halster, het juist trager worden op een beenhulp ipv sneller, zijn allemaal vormen van die tegendruk.

Veel automobilisten hebben bijvoorbeeld geen idee wat een paard doet en dat een paard een tegendruksreactie geeft in plaats van opzij te springen. Ze denken er goed aan te doen als ze de ruiter voorbij willen om te waarschuwen met getoeter. Helaas wordt de automobilist van tegenwoordig, die meestal geen enkele paardenkennis heeft, niet geleerd hoe ze het beste een ruiter kunnen passeren. Ook hebben veel automobilisten steeds vaker haast en door het drukke verkeer van vandaag de dag ook steeds minder geduld met langzamer verkeer. De automobilist heeft geen idee, dat het gevolg van deze onwetendheid is, dat hij op z’n minst een deuk in zijn auto riskeert, of erger nog, de kans loopt om het paard dat hij wil passeren juist bovenop zijn motorkap te krijgen, met soms heel vervelende gevolgen.

Wij, de ruiter, hebben echter veel vaker te maken met die tegendruksreactie dan we denken.

Voor een paard voelt bijvoorbeeld het getrek aan een teugel net alsof een roofdier hem aanvalt. Het is voor een roofdier, zoals wij mensen vanuit ons DNA zijn (ook al hebben we tegenwoordig het roofdier in ons niet meer zo nodig), een heel normaal iets om ons te richten op het hoofd. Voor een prooidier zoals het paard is het echter heel onnatuurlijk en voelt het als een regelrechte aanval, waardoor hij tegenkracht zal gebruiken, zoals zijn hoofd omhoog gooien i.p.v. nageven. Of naar links gaan, als we naar rechts trekken. Daarom moeten we de teugels slechts als begrenzers gebruiken en leren om met ons lichaamsgewicht en beenhulpen het paard te besturen. Maar ook een te harde beendruk, die te plotseling gegeven wordt, of door een beginnende ruiter onhandig wordt uitgevoerd kan voor een tegendruksreactie zorgen.

Zelfs iets simpels als hoeven krabben, kan door een tegendruksreactie van het paard ontaarden in een regelrecht gevecht, tenzij… we weten hoe we ermee om kunnen gaan. Of misschien zelfs voorkomen dat het gebeurt.

Hoe?

1 Wees geduldig, of liever wees koppiger dan je paard, want geduld kun je verliezen, maar koppigheid is iets wat te winnen is!

2 Begin altijd zo zacht en rustig mogelijk. Bouw druk altijd langzaam op en verras je paard niet.

3 Maak gebruik van lichaamstaal om duidelijk te maken wat je wil. Harder schreeuwen maakt een paard alleen maar angstiger en ik heb nog nooit iemand ontmoet die iets leerde vanuit angst.

4 Beloon altijd de kleinste poging en de geringste vooruitgang met RUST

5 Herhaal een oefening minstens drie keer nadat hij de eerste keer gelukt is. De eerste keer kan toeval zijn, de tweede keer is bewust, de derde keer vormt een gewoonte.

6 Wordt nooit kwaad. Als je gefrustreerd wordt omdat je denkt dat het nooit meer gaat lukken, kun je er beter een geoefende trainer bijhalen, dan de zaak nog erger te maken met je boosheid.

Heb je hierna toch nog hulp nodig, of wil je meer advies over jouw specifieke geval, dan ben je van harte welkom bij onze Paard en Mens in Contact introducties, die we regelmatig organiseren bij Natural Western Riding Center te Aalsmeer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *