Om overgangen vloeiend te maken is het allerbelangrijkst dat je paard met je samenwerkt op je beenhulp.
Hoewel er veel uiterlijke verschillen zijn, zijn de principes en beenhouding om dat te bereiken in zowel dressuur als western hetzelfde!
Een hulp geven betekent dat je druk uitoefent. Je paard wil graag onder die druk uit.
Door hier op de juiste manier gebruik van te maken leert je paard snel om correct te reageren op de hulp. Dit bereik je alleen als je zelf consequent bent. Dus niet ophouden met vragen, tot je antwoord krijgt – en correct belonen door de druk weg te halen zodra je wel een reactie krijgt!
Dit kun je doen als je paard te snel of te langzaam op je been reageert:
Wanneer je paard langzaam, of niet, reageert op je been:
Als je paard niet reageert op je hulp, is het essentieel dat je de hulp verduidelijkt: dus doorgaat met het verzwaren van de hulp tot het paard wel reageert.
Geen reactie is immers OOK een reactie. Soms reageert een paard niet omdat het niet begrijpt wat de bedoeling is. En soms is dit een ‘tegendruksreactie’: het paard verzet zich instinctief tegen de hulp. In beide gevallen doet je paard het niet om jou te pesten. Dus denk in je eigen reactie niet vanuit ‘straf’ maar vanuit ‘verduidelijking’!
Als je ophoudt met vragen wanneer je paard nog niet gereageerd heeft, gaat je paard de hulp zien als onbelangrijk: je paard voelt immers een vlieg op zijn huid al, dus het voelt zeker ook je lichte beenhulp. Als het daarop geen reactie geeft en je haalt de druk weg, beloon je hem feitelijk voor het feit dat hij je hulp negeert!
Dit zijn de 4 stappen om je hulp correct te verzwaren in ‘paardentaal’:
1) Geef lichte druk met je kuit – zo licht als waarop je zou willen dat je paard meteen reageert.
2) Als het niet reageert, geef een iets nadrukkelijker beenhulp
3) Als het dan nog niet reageert, houd de hulp aan, en tik hem heel licht aan met je zweepje direct achter je kuit.
4) Als het nog niet reageert, houd de beenhulp aan, en tik achter elkaar steeds sneller steeds harder achter je kuit.
Zodra je paard versnelt, haal je meteen je beendruk en de zweephulp weg als beloning. Nogmaals: de zweephulp is bedoeld als verduidelijking van je communicatie – niet als straf! Dus geef deze hulp zonder spanning en met een glimlach!
Als je de eerste keer meteen goed ‘doorpakt’ in het opvolgen van deze stappen als dat nodig is, merk je al direct dat je paard de volgende keer dat je een beenhulp geeft, sneller reageert. Daarna kun je met dezelfde stappen de reactie op de hulp gaan verfijnen.
Wanneer je paard te snel reageert op je been:
Wanneer je paard te snel reageert op druk, door bijvoorbeeld weg te schieten, dan is hij overgevoelig voor je been. Ook dit is een reactie om snel onder de druk uit te komen.
Jij begint dan eerst het paard te leren de druk beter te tolereren: dus eerst te zorgen dat het niet beloond wordt voor het wegschieten. Haal dus de beenhulp niet weg wanneer het wegschiet: dat is immers een beloning! Houd je been juist rustig in contact met het lichaam van je paard. Zorg wel dat je de druk niet opvoert.
Trek niet aan de teugels! Blokkeer door je lichaam te verzwaren. Maak ophoudingen vanuit je zit (zonder met je bovenlichaam in te zakken!), zet een volte in en verklein die tot je paard weer in het tempo loopt dat jij wilt. Zodra je paard langzamer loopt, houd je op met de ophoudingen en beendruk.
Als je paard leert dat het elke keer dat hij te hard versnelt op een kleine volte gezet wordt, en dat de druk juist weg gaat als het minder hard loopt, zal het al gauw met de juiste reactie komen. Succes!
Kom naar onze demonstratiemiddag
Heb je specifieke trainingsvragen of wil je meer weten over onze aanpak? Bijna maandelijks organiseren we een introductieclinic Paard & Mens in Contact! Tijdens deze interactieve demonstratietraining van 2,5 uur maak je kennis met technieken voor natuurlijk paarden trainen en met het paard als spiegel van je onderbewuste.
Inhoud NWRC blog door Linda Polak. Tekst & Eindredactie: Josselien Janssens