Ziet jouw paard jou als een dreiger of een drijver?

canstockphoto21340700 - kopie

  • Ziet jouw paard jou als een dreiger of een drijver?
  • Ben je je bewust van waar jij je paard opdrijft en waar naartoe?
  • Gaat jouw paard ontspannen aan de longe, of rent hij eerst tien rondjes met zijn hoofd naar buiten?
  • Klimt hij het liefst in de omheining, of valt komt hij steeds naar binnen?
  • Wil je paard niet lopen, maar ‘gezellig’ vlak bij je blijven staan?
  • Blijft je paard tijdens het rijden niet op de hoefslag?
  • Loopt hij het liefst met de verkeerde stelling en valt hij over de schouder in de wendingen?
  • Schiet hij er wel eens vandoor in de hoek?

De oplossing voor AL deze punten ligt voor een belangrijke mate aan de positie waarin jij je bevind tijdens grondwerk, en met de houding van je lichaam tijdens het rijden.

Roofdier-prooidier

Paarden, als prooidieren, weten precies of jij, als roofdier, je energie op hen richt en ook met welke intentie jij dit doet. Als je onbewust jouw ‘roofdierinstinct’ op je paard richt, roept dat logischerwijs heel veel spanning op.

Wist je dat…

Je jouw energie kunt richten, en zelfs uitzetten? Om dat te leren moet je je bewust worden van je lichaam, van je handelingen, ook je onbewuste handelingen.

Het belangrijkste energiepunt zit in je onderbuik, twee vingerdiktes onder je navel. Dat is wat in de Oosterse vechtsport het ‘Chi punt’ genoemd word. Hoe beter je jouw Chi-energie leert omgaan met de ‘prooidierzones’ van je paard, hoe makkelijker het loswerken, longeren en rijden wordt.

Zo richt je jouw energie!

Een leuke oefening die laat zien hoe je jouw energie het best kunt richten tijdens het loswerken met je paard in de bak of roundpen is deze:

Neem een longeerzweep en steek die recht vooruit, precies voor het punt onder je navel. Smokkel niet, houd hem echt recht en laat hem niet stiekem naar de grond afzakken.

Kijk steeds waar de punt van de zweep naartoe wijst. Hoe vaak ‘kijkt’ je navel naar het hoofd van het paard? Hoe vaak ben je zelfs ver voor het paard uit met je energie? Hoe reageert het paard op al die subtiele energieverschuivingen?

Je ontdekt vast dat je paard, telkens als jij je energie op het hoofd richt, iets verandert; hoe subtiel ook. Probeer dan eens dit:

Wat verandert er bij je paard als je je energie NIET op het hoofd, of ver voor hem uit richt, maar bijvoorbeeld op de schouder, of nog meer naar achteren? Wordt je paard dan meer voorwaarts? Gaat zijn hoofd en hals meer zakken en briest hij tevreden?

Dat zijn de tekenen dat je paard meer in ontspanning gaat. Succes!

Meer leren over alles wat jouw paard en jou, bewust en onbewust, beweegt? Doe mee aan onze voordelige introductieclinic Paard & Mens in Contact van 2,5 uur. Wil je weten wanneer de eerstvolgende introductie georganiseerd wordt?

Meld je hier aan!

Blog door Linda Polak – eindredactie Josselien Janssens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *