Heb jij een dominant paard? Gefeliciteerd! Dan heb jij namelijk een paard waar je op kunt bouwen als een huis. Maar wel pas nadat je hem of haar overtuigd hebt dat JIJ de leider bent! Juist dat lijkt soms bij dominante paarden erg moeilijk….
Als je deze twee grootste misverstanden begrijpt en dan twee basisregels toepast wordt het een steeds leukere uitdaging. En je houdt er ook nog de beste, meest betrouwbare vriend/in van de wereld aan over.
Misverstand 1: Dominantie is niet hetzelfde als leiderschap
Dit is het grootste misverstand: dominante paarden zijn in de kudde niet automatisch ‘de leider’. In een kudde bevindt zich maar één leidmerrie en één leidhengst. Tegelijkertijd kunnen er meerdere dominante paarden in de kudde zijn, die allemaal hun eigen plek in de rangorde hebben.
Om die plek te bepalen doet grootte er niet toe, kracht ook niet. Hoe snel een paard kan rennen maakt ook weinig uit. Zelfs of een paard ruin of hengst is, is niet allesbepalend.
Het draait om bewustzijn in actie: het paard dat behendig en met zelfvertrouwen handelt om zijn plaats te claimen en daar met zijn hele aandacht bij is, wint.
Misverstand 2: Dominantie is niet hetzelfde als agressie
Maar al te vaak wordt dominant onterecht aangezien voor agressief – waardoor dominante paarden gauw oneerlijk behandeld en bestraft worden.
Je kunt natuurlijk best eens een paard tegen komen dat alle twee tegelijk is. Meestal heeft dominantie echter niets met agressie te maken: eerder met een onbalans in zelfvertrouwen (op sommige plekken teveel, op andere te weinig).
Help je paard deze balans te herstellen! Leer de paardentaal paard te begrijpen, om precies te herkennen wanneer je iets moet begrenzen, en wanneer je moet belonen.
Hoe doe je dat? Dit zijn de 2 regels!
Regel 1: Wees sneller en slimmer dan je paard in je hulpen
Het volgende gebeurt er 9 van de 10 keer als je een grote hengst en een Shetlander ruin samen zet. Het grote paard steigert en toont aan de kleine pony zijn kracht en zegt daarmee: “Zie je hoe hoog ik kan steigeren?”
De Shetlander antwoordt door terug te steigeren, draait zich vrijwel direct in de lucht om met een halve pirouettesprong en trapt met zijn achterhoefjes rakelings langs de boeg van het grote paard. Zijn antwoord is: “Da’s nog niets. Ik kan steigeren en terwijl ik nog in de lucht ben, mezelf omdraaien en jou raken met mijn hoeven! Nou jij weer!” De veel kleinere Shetlander wint.
Zo werkt dominantie bij paarden onderling, en…. dus ook tussen paarden en mensen. Het bewustzijn waarmee je handelt, gecombineerd met de timing en het zelfvertrouwen in je reactie bepaalt voor je paard of jij de leider bent. Je moet dus op dominantie reageren met de behendigheid van die Shetlander.
De internationaal bekende paardentrainer Chris Irwin zegt: “Be the better horse” Mijn collega Josselien (eigenaar van Shet Billy, foto hierboven) maakt daarvan “Be the better Shet!”
Regel 2: Geef nooit op tot het gelukt is!
Dominantie is deels aangeleerd, en de aanleg ervoor is genetisch bepaald. Slecht gedrag kan worden afgeleerd, en dominantie kun je voor je laten werken. Dat bereik je vooral met consequent belonen van wenselijk gedrag.
Dominante paarden hebben een groot voordeel om te overleven in de natuur, en dat is hun volhoudersmentaliteit . De volhouder wint immers. En nu is het leuke nieuws: het is niet voor niets dat juist JIJ dit paard kiest. Paarden spiegelen ons immers… en dat betekent alleen maar dat jij zelf een minstens even domi— uh, volhardend karakter hebt! 🙂
Dus leer je frustratie om te zetten in effectieve actie. Vraag bijvoorbeeld een expert om hulp als iets niet lukt — ga niet door tot je vastloopt en (te) boos wordt. En zet als je iets vraagt altijd door in je hulp. Versterk die dus op een eerlijke paardvriendelijke manier tot je een antwoord krijgt dat ver genoeg lijkt op wat je wilt. Stop NOOIT met doorvragen als je paard niet reageert, want daarmee vertel je hem dat jouw hulpen inderdaad niet zo belangrijk zijn.
Krijg je (eindelijk) de reactie die je wilt? Beloon die dan meteen dit door de druk/hulp te stoppen.
Onthoud: hoe dominant je paard ook is, geduld en oefening baart kunst. Graag tot ziens op stal!
Kom naar de introductie Paard en Mens in Contact!
Heb je specifieke trainingsvragen of wil je meer weten over onze aanpak? We organiseren bijna maandelijks een introductieclinic Paard & Mens in Contact! Tijdens deze interactieve demonstratietraining van 2,5 uur maak je kennis met technieken voor natuurlijk paarden trainen en met het paard als spiegel van je onderbewuste.
Foto boven: Classic en Fly Girl, door Linda Polak
Foto onder: Shet Billy en Hackney Jarno, door en met dank aan Mieke Schilpzand
NRWC blog door Linda Polak. Eindredactie: Josselien Janssens