Wanneer ervaart je paard een tik niet als een tik?

Cartoon Vliegenmepper klein

Steeds meer ruiters ontdekken, dat de intentie en energie waarmee we dingen doen, het resultaat bepalen. Je intentie bepaalt je energie!

De intentie waarmee je iets doet, bepaalt hoe je overkomt op het paard met je lichaamstaal. Het is in het paard zijn levensbelang om elk signaal van een ander dier (en vooral van een roofdier) op te vangen en juist te interpreteren. Een foutje daarin kan voor hem fataal zijn. Dus paarden zijn de expert bij uitstek in het begrijpen van intentie.

Een geweldig voorbeeld van hoeveel verschil je intentie maakt tijdens het omgaan met je paard komt vanuit mijn eigen ervaring…

Sunny

Mijn eerste pony, Sunny, was uitermate gevoelig voor aanrakingen en speciaal gevoelig voor alle bewegingen die leken op ‘slaan’. Zij was, voordat ze bij mij terechtkwam, heel argwanend naar mensen, omdat ze bij de voormalige eigenaar nogal ruw behandeld was. Als je haar per ongeluk aantikte of te hard je been aanlegde, dan waren de gevolgen een flinke racepartij, waarna het weer flink wat tijd en overtuigingskracht kostte om haar vertrouwen weer terug te winnen.

Reflex

Op een keer was ik aan het buitenrijden met haar en een dikke paardenvlieg landde ongegeneerd op haar nek. In een reflex haalde ik uit en doodde de vlieg met een ferme klap. Onmiddelijk daarna bedacht ik me dat mijn pony helemaal niet tegen klappen kon en hier heel verontwaardigd over kon worden, maar het was al gebeurd. Ik kon het niet meer terugdraaien.

Toen realiseerde ik me ineens dat mijn pony tijdens en ook na de ‘klap’ zelfs niet met haar ogen geknipperd had. Haar hele houding communiceerde opluchting dat ik haar bevrijd had van die vervelende plaaggeest! Haar reactie was totaal conform de intentie waarmee ik de klap gaf.

Ze leek te weten waarom ik het deed. Ze zag de noodzaak in van de klap, waardoor ze geen enkele angst of boosheid uitte (wat normaal wel het geval was, wanneer ik weer eens niet op een juist moment iets deed). Ze was het er totaal mee eens en bedankte me zelfs met een ontspannen gebries!

De intentie maakte het verschil

Pas veel later ging ik nadenken over deze gebeurtenis en hoe ik het verschil in mijn pony’s reactie kon verklaren. Het verschil moet ’m in de intentie hebben gelegen. Het kon voor mij niet anders, of ze wist het verschil tussen een bestraffende tik en een welgemikte doodslag (voor de vlieg dan).

Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk verbinding en intentie is. Je kunt nog zoveel technieken en gedragscodes leren, maar als de intentie niet echt is, dan prikt het paard er dwars doorheen. De meeste paarden zijn heel vergevingsgezind, als wij weer eens mis-communiceren, als onze intentie maar klopt!

Kom naar de introductie Paard en Mens in Contact!

Heb je specifieke trainingsvragen of wil je meer weten over onze aanpak? We organiseren bijna maandelijks een introductieclinic Paard & Mens in Contact! Tijdens deze interactieve demonstratietraining van 2,5 uur maak je kennis met technieken voor natuurlijk paarden trainen en met het paard als spiegel van je onderbewuste.

Meld je hier aan!

Blog door Linda Polak – eindredactie Josselien Janssens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *