Is jouw paard ook wel eens onzeker?

Wordt jouw paard ook onzeker wanneer je bijvoorbeeld door een andere ruiter gepasseerd wordt? Hieronder volgt een hele leuke oefening om je paard te helpen zekerder te worden tijdens het rijden in de bak met andere paarden.

Bij deze oefening voor het opbouwen van het zelfvertrouwen van je paard, vraag je een stalgenoot om je te helpen. Je begint op de binnenhoefslag en jouw stalgenoot rijdt op de hoefslag. Je rijdt in tegengestelde richting om elkaar heen en als jouw paard iets meer afstand wil, dan sta je dit niet alleen toe: je drijf je paard zelfs weg van je stalgenoot. Vraag je stalgenoot om zijn/haar paard wel correct gesteld te houden. Op deze manier is het paard van jouw stalgenoot om jouw paard gebogen en toont hij daarmee respect naar jouw paard. Als jouw paard niet meer wegspringt, maar rustig zijn weg vervolgt, draai je de rollen om.  Jij rijdt op de hoefslag en je stalgenoot rijdt met zijn/haar paard op de binnenhoefslag. Telkens wanneer je stalgenoot jou passeert, laat die zijn/haar paard wijken van jou af. Jouw paard gaat denken dat die stalgenoot banger voor hem is, dan hij voor zijn stalgenoot. Hij denkt dat hij samen met jou als leider zo sterk is, dat zijn ‘dominantere’ soortgenoot bang van hem is geworden. Hij zal zich hierdoor snel stoerder gaan voelen. De volgende stap in dit spel kan worden, dat je jouw paard achter je helpende ruiter aan laat wijken. Nu leert jouw paard dat hij de stalgenoot kan wegduwen. Als je dit alles doet met bewuste aandacht voor de buiging, terwijl hij ‘rond’ ingesteld blijft en ‘aan het bit’, dan vloeien er veel endorfinen door het bloed van jouw paard, waardoor hij zich zeer goed gaat voelen.

Het duurt niet lang voordat je jouw paard overal naartoe kunt sturen en hem kan laten denken dat jullie samen onoverwinnelijk zijn.

Paard ‘achtervolgt het monster’ en de angst van het paard neemt snel af! – Tijdens Paard en Mens in Contact training bij de Rosmolenhoeve in Belgie. Foto: Catherine Brion

Je kunt deze tactiek trouwens ook gebruiken bij bijvoorbeeld angst voor vrachtwagens en tractoren e.d. (Moet je natuurlijk wel even de medewerking vragen aan iemand, die een vrachtwagen, of tractor bezit). Ook als je niemand kent met een vrachtwagen, kun je toch het volgende doen: kijk waar de tractor of vrachtwagen heengaat en ga dan achter ‘het monster’ aanrijden. Je paard zal al snel denken, dat het monster banger voor hem is, dan hij voor het monster.

Wil je hulp bij het zekerder maken van jouw paard, of nog meer tips krijgen voor natuurlijke, paardvriendelijke training? Kom dan naar onze Paard en Mens in Contact introductie! Locatie: Natural Western Riding Center te Aalsmeer

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *