Wat heeft een rauw ei met teugelcontact te maken?

canstockphoto6819196

Veel problemen tijdens het rijden worden veroorzaakt door misverstanden over het teugelcontact. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de teugels er niet om het paard te sturen! Ze zijn er wel om contact te houden met je paard over richting, tempo en grenzen. Lees hier hoe een rauw ei jouw paard kan helpen blij te zijn met de teugels!


Ik kreeg de volgende vraag via email binnen van Marjolein:

“Bedankt nog voor je blog met tips voor paarden die te snel gaan. Het werkte heel goed bij het manegepaard waar ik op rijd.  Nu nog een andere vraag. Dit paard wil ook geen teugelcontact, dus ik geef hem veel ruimte met een heel los teugeltje. Neem je wel contact, gaat hij heel hoog met zijn hoofd lopen en een holle rug en wil het ook weer gaan rennen. Heb je hiervoor nog een tip?”

Dat dit paard het goed doet zolang je de teugels niet oppakt geeft het vermoeden dat het slechte ervaringen heeft met de teugelvoering. Hier moet je dus inderdaad met supergevoeligheid mee omgaan. Het belangrijkste bij teugelcontact is NIET TREKKEN. Je mag het paard wel begrenzen maar niet in een bepaalde houding dwingen.

Met losse teugels trek je harder…

Dat betekent echter niet dat je de druk helemaal moet vermijden en de teugels los moet laten hangen. Ruiters met te losse teugels trekken namelijk onbewust tóch wanneer er iets onverwachts gebeurt, juist omdat het contact er niet was. En dan komt het des te harder en onverwachter aan in de paardenmond. Met de juiste mate van contact kun je op tijd bewegingen blokkeren die je niet wilt. Zonder contact zijn we gewoon te laat.

Communicatiemiddel

Goed teugelcontact voeren is een kunst die je kunt leren. Je moet teugels vooral zien als belangrijk communicatiemiddel met je paard over:

1. De richting (zoals de oevers van een rivier het water richting geeft)
2. Verzamelen om je paard zijn energie en spieren goed te laten gebruiken
3. Tempocontrole (als een stuwdam, die het water gecontroleerd doorlaat)

Bit als rauw ei visualiseren

Maar wat is nu “goed” teugelcontact? Een goede Centered Riding oefening is: je stelt jezelf voor dat het bit in de mond van je paard een rauw ei is. Het ei mag niet breken of vallen, want dan is het stuk. Je houd nu de teugels vast alsof je daarmee het ei in je hand houdt.

Met hoeveel druk kun je een ei vasthouden? Dat valt best mee, want dankzij zijn vorm kan het ongeveer 10 kg constante druk aan. Bij plotselinge rukjes breekt het echter. (Bewijs nodig? Onderaan dit blog een leuk filmpje van kinderen die op rauwe eieren lopen!)

Het ei mag ook niet tegen de tanden van het paard stukvallen, dus stel je voor dat het ei beschermd wordt door een zacht kussentje. Als je heel sensitief bent met je handen kun je het kussentje zelfs voelen: het is namelijk de tong van het paard dat onder het bit ligt!

Bewegingen van het paardenhoofd

Volg nu zo soepel mogelijk de bewegingen van de paardenmond. Dat is op zich al moeilijk genoeg, want een paard beweegt bij elke gang zijn hoofd op een andere manier om in evenwicht te zijn:

– In stap schommelt het hoofd ritmisch van achteren naar voren en weer terug om in evenwicht te blijven.
– In draf houdt het paard zijn hoofd relatief stil, omdat een draf door de diagonale benenparen veel evenwichtiger is.
– In galop beweegt het hoofd schuin van boven naar beneden met een soort golfbeweging.

De ruiter moet in elke gang met verende polsen en ontspannen armen mee bewegen met de bewegingen van het hoofd.

Sensitief en duidelijk begrenzen

Overigens kan het paard zelf ook onverwachte bewegingen maken waardoor het ei breekt of valt, bijvoorbeeld wanneer het schrikt of probeert onder een oefening uit te komen. Als jij je paard op een sensitieve en toch duidelijke manier begrenst, ben jij in ieder geval niet de oorzaak, en kun je het ook weer makkelijker herstellen.

Het paard gaat dan ontdekken dat jouw contact geen pijn of dwang uitstraalt, maar een steun wordt. Alsof je een kind zijn hand vasthoud terwijl het leert lopen! Als je zijn hoofd te vroeg loslaat, is dat alsof je het kind zijn hand loslaat voordat het zijn evenwicht gevonden heeft. Hij zal uit balans, op de voorhand, gaan lopen en niet leren zijn achterhand in te zetten om jouw gewicht en zichzelf te dragen.

Het spreekt uiteraard vanzelf dat je beenhulpen hierbij ook cruciaal zijn.

Marjolein berichtte een week later dat ze veel aan mijn tip had gehad:

“Het ei werkte van het weekend zo goed toen ik ging rijden in de Drentse bossen! Het was echt of ik de hele dag hand in hand met mijn paardje door het bos liep! Ik merk alleen nu dat ik nog gauw te voorzichtig ben en ook wat meer beenhulpen moet geven.”

Geweldig gedaan, Marjolein en ja: het vinden van de juiste ‘volumeknop’ op je been-, zit- en teugelhulp blijft werk in uitvoering. Ieder paard is daarin verschillend in wat het van je nodig heeft.

Linda

Maak NU VOORDELIG kennis met onze trainingsmethode en boek onze PAASAANBIEDING!

In onze tweedaagse Paard & Mens in Contact-training leer je hoe je lichaamstaal als belangrijkste trainingstool kunt inzetten en oefen je met technieken om de natuurlijke verbinding en samenwerking met je paard te verbeteren. In plaats van €347,- betaal je tijdelijk €297,- als je via deze link boekt!

Deze actie is alleen geldig voor de training op 19 en 20 april Boek hier >>>

 

 

Hier een filmpje over ‘lopen op eierschalen’ om te illustreren hoeveel druk een rauw ei kan hebben!

Inhoud NWRC blog door Linda Polak. Tekst & Eindredactie: Josselien Janssens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *