Hoe Centered Riding mijn rijden verbeterde…

rechtop zitten?Heb jij dat ook? Dat je zeker weet dat je de instructies van jouw lesgever nauwkeurig denkt te hebben opgevolgd, maar dat het resultaat toch iets anders uitpakt dan je dacht? Dat jouw lichaam op de een of ander manier héééél anders in elkaar zit, als die van een ‘normaal’ mens? Dat rijden voor jou bijna een lichamelijke kwelling is geworden en verre van ontspannen is? Wat is ontspannen zitten nou eigenlijk helemaal? Dat bestaat gewoon niet. Het is vast een fabeltje; een wortel aan een hengel waar je nooit helemaal bij kunt komen!

Wil jij weten hoe Centered Riding mijn leven veranderde en jouw leven zou kunnen gaan veranderen? Lees dan hieronder mijn verhaal:

Toen ik vroeger les kreeg was het standaard zinnetje altijd: “Ga netjes rechtop zitten: schouders naar achteren, borst naar voren.” En ik dacht bij dat alles altijd: “Check! Double check! Heb ik! Kan ik! Doe ik al!” En ik trok mijn schouders nog maar eens extra naar achteren en duwde mijn borst nog meer naar voren. Met het gevolg dat ik met een nog hollere rug zat dan normaal! Ergens voelde ik wel dat deze houding toch niet helemaal klopte, omdat ik in die houding helemaal niet kon bewegen, laat staan een beweging volgen!

Er ging een wereld voor me open
Toch deed ik maar weer braaf wat de instructeur me opdroeg, want ik wilde graag een complimentje hebben voor mijn geploeter. Dat de complimentjes uitbleven, juist omdát mijn houding zo hol was, realiseerde ik mij pas 20 jaar later toen ik voor het eerst een Open Clinic Centered Riding meedeed. Er ging letterlijk een wereld voor me open!

Wow! ‘Rechtop zitten’ was iets heel anders dan wat ik tot dan toe deed! Zoals ik nu van binnenuit leerde voelen wat rechtop was, voelde voor mij in eerste instantie (en soms nu nog steeds) alsof ik met mijn rug zo bol zat dat ik zonder mij in te spannen naar mijn eigen navel kon kijken! Alsof mijn lichaam zich rondom een bal probeerde te draperen waarop ik met mijn buik lag. John Wayne zou trots zijn geweest op zo’n voor mijn gevoel doorgezakte houding! Ik moest echt opnieuw leren wat rechtop zitten eigenlijk was. Ook het juiste gevoel vinden vanuit je zitbeenknobbels was voor mij volkomen nieuw! Ik bleek al jaren teveel op het voorste gedeelte van de zitbeenknobbels te zitten, waardoor sommige tere gebieden na een lange rit nogal eens zeer pijnlijk waren.

Gewoon meebewegen?
De paarden waar ik in de manege op reed, liepen meestal bij mij voor geen meter, of renden met weggedrukte rug onder me vandaan, maar ik heb na die eerste les Centered Riding pas ontdekt waarom!
Als sommige goedbedoelende instructeurs mij de raad gaven om ‘gewoon’ m’n heupen los te laten en mee te bewegen met het ritme van de stappen van het paard, dan keek ik ze steevast glazig aan en dacht bij mezelf: “Hoe bedoel je dat? ‘Gewoon’? Mijn heupen zitten ‘gewoon’ rotsvast; geen beweging in te krijgen. Hoe doe je dat dan?” ‘Gewoon’ meebewegen kwam in mijn woordenboek niet voor. Ik had mezelf geleerd om mooi stil te zitten en juist NIET mee te bewegen. Als ik probeerde mee te bewegen, dan zakte mijn hele houding ook als een pudding in elkaar en als ik dan weer probeerde ‘rechtop’ te zitten, dan zat mijn lichaam weer muurvast. Het was om gek van te worden.

Des te groter was mijn verbazing dat ik na één clinic Centered Riding al kon voelen of ik wel of niet goed zat! Ik was er zelfs goed kwaad om: dit had ik 20 jaar eerder moeten leren! Waarom had niemand mij dit verteld? Dan was mij een heleboel geploeter bespaard gebleven! En was ik nu misschien ook wel zo’n top wedstrijd amazone geworden!

Keerpunt
Dit was voor mij echter wel het keerpunt in mijn rijcarrière. Ik wist nu dat ik meer wilde van dat heerlijke Centered Riding. Het rijden met hele subtiele hulpen en steviger evenwicht dan ik ooit gevoeld had. Dit was voor mij de weg vooruit! Ik wilde Centered Riding instructeur worden en in 2005 werd dit werkelijkheid! Wil jij ook ervaren wat Centered Riding voor jouw houding te paard kan betekenen en hoe dit jouw paard helpt om beter te presteren? Geef je op voor een proefles Natural Western!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *