Natural Western lessen

$_85
Bij Natural Western Riding Center kun je terecht voor intensieve privélessen, met je eigen paard of een paard van ons. Lessen met 2 personen, semi-privelessen, zijn alleen mogelijk na het volgen van het Natural Western Kennismakingsprogramma. Kijk hieronder bij ‘prijzen en voorwaarden‘ voor meer informatie over het Natural Western Kennismakingsprogramma!
Ons hoofddoel is om te zorgen dat jij veilig, ontspannen en met plezier kunt paardrijden – op een steeds hoger en verfijnder niveau. En dat het paard met plezier met jou meewerkt!

Het belangrijkste hierbij is CONTACT met je paard:

 • Communicatie d.m.v. lichaamstaal
 • Ontspanning
 • Natuurlijk gedrag
 • Techniek
 • Aandacht
 • Coaching
 • Timing

Een les bij ons bestaat uit meer dan rijden alleen: je kunt kiezen uit grondwerk, rijden, zitles voor een onafhankelijke zit, western en tegenwoordig zelfs coaching! In de lessen combineren we theorie- en praktijkelementen. Voor het versterken van je paardrijvaardigheden zijn er bepaalde oefeningen voor het verbeteren van onze lichaamshouding en balans, die we zonder paarden doen.

Onze eigen paarden worden met Western optoming gereden. De principes van natuurlijk paardrijden in balans gelden echter net zozeer voor klassieke dressuur als voor de Westernsport. Er geldt bij ons een maximaal ruitergewicht van 85 kilo.

De lessen gaan in principe altijd door, ongeacht het weer. Onze lessen worden gegeven op de nieuwe locatie: Mr. Jac. Takkade 40, 1432 CB Aalsmeer. We rijden meestal in de overdekte bak, maar die is wel open aan 3 kanten. Dus goede, warme kleding is aan te bevelen!

De lessen hoeven niet altijd perse rijlessen te zijn. Het is mogelijk dat we een les besteden aan theorie, zoals mensen- en/of paardenanatomie en/of zitoefeningen zonder te paard te gaan, maar het kan ook zijn dat iemand behoefte heeft aan een coaching met de paarden. Al deze extra’s vormen een belangrijke investering in de kwaliteit van je beleving te paard. Je merkt het effect hiervan direct zodra je weer te paard kunt. Het is voor onze vaste klanten ook soms mogelijk om een buitenrit te maken in het Amsterdamse Bos als aanvulling op de lessen.

Prijzen en voorwaarden

 • Of je nou veel of weinig ervaring hebt: Wij hebben speciaal voor jou een kennismakingsprogramma samengesteld van 10 wekelijkse lessen op een vast tijdstip, waarbij we geleidelijk toegroeien via grondwerk naar het rijden. We starten telkens met een stukje theorie en dan gaan we in een logische volgorde leren hoe we met de juiste lichaamstaal (volgens de inzichten van Chris Irwin) een paard een halster omdoen, meenemen uit de box, wei of paddock, vastzetten op de poetsplaats, poetsen, zadelen, opstijgen en het rijden. Je leert omgaan met het gedrag van het paard en werkt tegelijk aan je eigen zelfvertrouwen. Naarmate je vaardigheden toenemen, groeit je leiderschap steeds meer. Een hele goede voorbereiding voor de lessen is de introductieclinic Paard en Mens in Contact!
 • Na dit programma ben je uiteraard welkom om zo vaak te komen lessen als je wilt. Het is dan aan jou de keuze of je door wilt gaan met de 10 lessenkaart, die bestaat uit 10 wekelijkse privélessen op een vast tijdstip, of dat je liever losse privélessen neemt van een uur, of een half uur, waarbij je meer flexibel bent en kan komen lessen op een door jou gekozen tijdstip.
 • Voorafgaand aan de les gaan we ervan uit dat je in staat bent om redelijk zelfstandig je paard te poetsen en op te zadelen. Een les kan bestaan uit theorie, grondwerk en/of rijden. Tijdens de rijlessen raak je o.a. bekend met de 4 basics van de Centered Riding©, waardoor je houding & zit effectiever wordt en je hulpen beter doorkomen, waarbij het paard je de feedback geeft of je hulpen wel effectief waren. Je maakt tevens kennis met diverse Natural Horsemanship methodes, waaronder de Chris Irwin Insights, waardoor je o.a. leert hoe je je paard kunt helpen ontspannen door de juiste beenmassage en hoe je zelf ‘het betere paard’ te leren worden! Je leert op welke manieren je paard het beste leert en je leert communiceren met het paard in zijn eigen taal, zodat hij graag met je mee gaat werken en rijden leuk, leerzaam en ontspannen wordt!
 • Semi-privélessen (1 uur Privéles met max. 2 personen) zijn alleen mogelijk na het volgen van het Natural Western Kennismakingsprogramma.
 • Het dragen van een goedgekeurde cap is verplicht i.v.m. veiligheid en vanwege de verzekering. Als je nog geen cap hebt, kun je bij ons een cap lenen. Prettig zijn (western)laarzen of stevige schoenen, een lekker zittende (spijker)broek en eventueel (warme) regenkleding. Tip: draag geen wijd zittend ondergoed, zoals boxershorts! Slippers, gympen of open sandalen zijn niet toegestaan!
 • Wij vragen je minimaal een half uur van tevoren aanwezig te zijn, zodat je tijd genoeg hebt om zelf te poetsen en te zadelen. Alleen bij de eerste les van het kennismakingsprogramma is het niet nodig om eerder te komen. Bij vervolglessen gaan wij ervan uit dat je ruim voor de lestijd aanwezig bent om zelfstandig te poetsen en eventueel te zadelen, zodat we op de afgesproken tijd kunnen starten met de les.
 • Lessen die niet minimaal 24 uur van tevoren zijn afgezegd worden, ongeacht de reden, alsnog in rekening gebracht.
 • Reeds afgesproken lessen die door uitzonderlijke omstandigheden niet door kunnen gaan en daardoor niet tijdig konden worden afgemeld, kunnen alleen na overleg, binnen een week ingehaald worden.
 • Voor het aanvragen van meer informatie en de actuele lesprijzen kun je gebruik maken van het contactformulier.