Natural westernlessen

$_85
Bij Natural Western Riding Center kun je kiezen uit privé les of semi privé les, met je eigen paard of een paard van ons.
Ons hoofddoel is om te zorgen dat jij veilig, ontspannen en met plezier kunt paardrijden – op een steeds hoger en verfijnder niveau.

Het belangrijkste hierbij is CONTACT met je paard:

 • Communicatie d.m.v. lichaamstaal
 • Ontspanning
 • Natuurlijk gedrag
 • Techniek
 • Aandacht
 • Coaching
 • Timing

Een les bij ons bestaat uit meer dan rijden alleen: je kunt kiezen uit grondwerk, rijden, zitles voor een onafhankelijke zit, western en tegenwoordig zelfs coaching! In de lessen combineren we theorie- en praktijkelementen. Voor het versterken van je paardrijvaardigheden zijn er bepaalde oefeningen voor het verbeteren van onze lichaamshouding en balans, die we zonder paarden doen.

Onze eigen paarden worden met Western optoming gereden. De principes van natuurlijk paardrijden in balans gelden echter net zozeer voor klassieke dressuur als voor de Westernsport. Ook als dressuurruiter ben je van harte welkom! Er geldt bij ons een maximaal ruitergewicht van 85 kilo.

De lessen gaan in principe altijd door, ongeacht het weer. Onze lessen worden gegeven in onze goed gedraineerde buitenbak, of roundpen. Bij slecht weer mogen we gebruik maken van de overdekte rijbaan bij onze buren.

Bij heel slecht weer kan het af en toe gebeuren dat we een les besteden aan mensen-en paardenanatomie en zitoefeningen zonder te paard te gaan (alleen als we niet in de overdekte rijbak van de buren terecht kunnen). Dit is een belangrijke investering in de kwaliteit van je beleving te paard. Je merkt het effect van deze oefeningen direct zodra je te paard zit.

Prijzen en voorwaarden

 • Ben je nog redelijk of geheel onervaren? Wij hebben speciaal voor jou een kennismakingsprogramma samengesteld van 10 wekelijkse lessen op een vast tijdstip, waarbij we geleidelijk toegroeien via grondwerk naar het rijden. We starten telkens met een stukje theorie en dan gaan we in een logische volgorde leren hoe we een paard een halster omdoen, meenemen uit de box, wei of paddock, vastzetten op de poetsplaats, poetsen, zadelen, opstijgen en het rijden. Je leert tevens omgaan met het gedrag van het paard en werkt tegelijk aan je eigen zelfvertrouwen. Naarmate je vaardigheden toenemen, groeit je leiderschap steeds meer. Na dit programma ben je uiteraard welkom om zo vaak te komen lessen als je wilt.
 • De eerste proefles Natural Western staat gelijk qua prijsstelling aan de privé-les van een uur en is inclusief een deel theorie met uitleg over paardengedrag, het poetsen en zadelen en een deel grondwerk volgens Chris Irwin. Deze proefles is alleen mogelijk voor mensen die al rij-ervaring hebben. Let op! Omdat dit je eerste les is willen wij je zo volledig mogelijk begeleiden en daarom kan de les mogelijk wat uitlopen. Maak hier dus voldoende tijd voor vrij in je agenda! Hierna ben je vrij om zelf te kiezen hoe vaak en hoe lang je les wilt hebben.
 • Wij geven Privé-lessen van een uur of een half uur op afspraak.
 • i.v.m. Corona zijn semi-privélessen voorlopig niet mogelijk.
 • Het dragen van een goedgekeurde cap is verplicht i.v.m. veiligheid en vanwege de verzekering. Als je nog geen cap hebt, kun je bij ons een cap lenen. Prettig zijn (western)laarzen of stevige schoenen, een lekker zittende (spijker)broek en eventueel (warme) regenkleding.
 • Wij vragen je minimaal een half uur van tevoren aanwezig te zijn, zodat je tijd genoeg hebt om zelf te poetsen en te zadelen. Alleen bij de eerste proefles is het poetsen en zadelen inclusief. Bij vervolglessen gaan wij ervan uit dat je ruim voor de lestijd aanwezig bent om zelfstandig te poetsen en te zadelen, zodat we op de afgesproken tijd kunnen starten met de les.
 • Lessen die niet minimaal 24 uur van tevoren zijn afgezegd worden, ongeacht de reden, alsnog in rekening gebracht.
 • Reeds afgesproken lessen die door uitzonderlijke weersomstandigheden niet door kunnen gaan en daardoor niet tijdig konden worden afgemeld, kunnen alleen na overleg, binnen een week ingehaald worden.
 • Voor het aanvragen van meer informatie en de actuele lesprijzen kun je gebruik maken van het contactformulier.