Over Linda Kohanov

Linda Kohanov en haar beroemde (in 2011 overleden) paard Rasa.

De Amerikaanse Linda Kohanov is ‘s werelds meest bekende pionier op het gebied van ervaringsgericht leren met paarden en equitherapie.

Ze is auteur van bestsellers ‘De Tao van Equus’, ‘Ruiter tussen Twee Werelden’, ‘De Weg van het Paard’ en ‘De Kracht van de Kudde‘.

Haar nieuwste boek, ‘De Vijf Rollen van een Meesterherder – een revolutionair model voor sociaal intelligent leiderschap‘ werd in april 2017 in het Nederlands gelanceerd.

In deze boeken beschrijft ze de inzichten over persoonlijke ontwikkeling, menselijke relaties en leiderschap die paarden haar geven.

Eponaquest Services: Paard als trainer, therapeut en coach

Linda Kohanov onderzoekt al meer dan 20 jaar de geheimen van de emotionele intelligentie en het niet-aggressieve leiderschap van paarden, en het bijzondere effect dat hun nabijheid heeft op mensen.

Op haar ranch in Arizona geeft ze haar opleiding, workshops en leiderschapstrainingen voor teams van grote organisaties. Ze werkt tevens met groepen getraumatiseerde militairen en leidt therapeuten op om paarden in te zetten bij dit werk. Training, coaching, workshops en de Eponaquest instructeursopleiding zijn tegenwoordig ook in Europa, Australië en Centraal Amerika te volgen.

Linda’s visie is geïnspireerd door de rol van het paard in de menselijke geschiedenis, oosterse filosofie, natuurlijk paardengedrag, sjamanisme en het nieuwste wetenschappelijke onderzoek naar de connectie tussen lichaam, psyche en emoties.

Linda Kohanov heeft haar eigen ervaring waarin haar merrie Rasa haar hielp helen van een traumatisch persoonlijk verleden gedocumenteerd in haar boeken. Deze ervaringen heeft ze in de loop der jaren onderbouwd met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de mogelijkheden en effectiviteit van het inzetten van paarden in therapie, training en coaching.


Méér dan alleen coach of therapeut: De Eponaquest & Medicine Horse Way opleiding tot instructeur ervaringsgericht leren met paarden

In 1997 richtte Linda Kohanov Eponaquest Services op. Zo begon een nog steeds voortdurende samenwerking tussen psychische hulpverleners, training/coachingsexperts en paardentrainers, om het werkveld van ervaringsgericht leren met paarden te professionaliseren.

Samen met een team van experts die al jaren intensief met elkaar samenwerken, ontwikkelde Linda haar eigen opleiding voor ervaringsgericht leren met paarden. Deze opleiding startte in 2002.

Inmiddels zijn er bijna driehonderd afgestudeerde Eponaquest Instructeurs verspreid in landen over de hele wereld, die werkzaam zijn op het gebied van equitherapie, leiderschap- en teamtrainingen en persoonlijke ontwikkeling. Duizenden mensen over de hele wereld hebben in de loop der jaren deelgenomen aan workshops gebaseerd op de Eponaquest filosofie, bij Linda Kohanov zelf of een van de door haar gecertificeerde Eponaquest Instructeurs. In Europa, en dus ook Nederland, wordt deze opleiding aangeboden als de Medicine Horse Way opleiding.

Paarden: meer dan een spiegel

Als trainers, coaches en therapeuten zien Eponaquest Instructeurs het paard als meer dan een spiegel voor menselijke projectie. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek onderschrijft dat dieren als paarden hun eigen intelligentie hebben en dat zij zelfstandig denkende, lerende, en voelende wezens zijn.

Paarden overleven als soort al meer dan 50 miljoen jaar succesvol op aarde, tien keer langer dan wij mensen. Paarden spelen al duizenden jaren een prominente rol in de ontwikkeling van de menselijke geschiedenis en vooruitgang.

In de Eponaquest Aanpak zetten wij het paard niet in als ‘knuffeldier’ of ‘spiegel’, maar als partner met volwaardige cognitieve vermogens. Een partner waarmee natuurlijk best geknuffeld mag worden, als we daarbij rekening houden wordt met de grenzen die het paard daar zelf in aangeeft.

Hun natuurlijke kuddegedrag staat model voor effectieve communicatie, authentieke relaties, en optimale rolverdeling in leiderschap op basis van individuele talenten en competenties.

Paarden leren ons het geheim van lichaamstaal als de ‘overige 90%’ van communicatie. Ze tonen ons dat het bewustzijn van onze kwetsbaarheid de bron is van kracht in plaats van zwakte, en dat je niet als een roofdier hoeft te gedragen om sterk in het leven te staan.


Op dit filmpje zie je Linda Kohanov tijdens een opleidingsdag, al ‘dansend’ met ruin Cimmaron, op haar opleidingscentrum in Arizona. De muziek is van haar echtgenoot Steve Roach. (2012)