Over Chris Irwin

chris-irwin-header-1

MG_9716De Irwin-methode is voor elk paard en elke discipline geschikt. De reden daarvoor is eigenlijk heel eenvoudig, een paard dat zich niet prettig voelt kan niet presteren. Paarden die worden getraind volgens de principes van Chris Irwin leren dat hun trainer:

– begrijpt op welk moment een paard welke beweging kan uitvoeren
– weet hoe een paard kan worden geholpen om gebalanceerd te bewegen
– altijd duidelijke signalen geeft

Dit leidt tot paarden die gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan, maar het leidt ook tot iets anders. Namelijk paarden die ontspannen en minder schrikachtig zijn. Het geheim hiervoor vat Chris Irwin samen in één zin:

“frame of body = frame of mind”

Aan het lijf van een paard valt af te lezen hoe het zich voelt. Altijd. Paarden doen zich niet anders voor dan ze zich voelen. Een angstig paard houdt het hoofd hoog en drukt de rug weg, met de staart strak tegen de billen aan. Een ontspannen paard laat de rug juist los, het hoofd laag en de staart hangt losjes af.

Dit werkt echter ook andersom: als je weet hoe je een paard kunt vragen het hoofd te laten zakken en de rug los te laten, kun je het heel snel weer laten ontspannen als het bijvoorbeeld ergens van schrikt.

Lees meer over Chris Irwin op zijn eigen site (in het Engels).