Tien Winterkledingtips voor Ruiters:

Winterweer kan heel mooi zijn, maar onvoldoende gekleed te paard gaan, gooit vaak roet in het eten. Hierdoor komen ruiters vaak verkleumd van hun paard, of willen daardoor zelfs helemaal niet rijden. Dat is jammer, want een rit in de winter hoeft geen marteling te zijn, als je maar goed gekleed bent. Daarom voor jou tien winterkledingtips uit mijn eigen ervaring:

Tien Winterkledingtips voor Ruiters:

Tip 1: Draag veel laagjes i.p.v. een enkele dikke trui, of alleen een dikke jas. Fleecetruien zijn echt geweldig! Denk er echter wel om dat je goed moet kunnen blijven bewegen op je paard.

Tip 2: Draag regenbestendige kleding, zoals een lange waxcoat, of een australische ‘Oilskin’. Deze regenbestendige lange jassen zijn speciaal ontworpen voor ruiters. Ze hebben een split aan de achterkant, zodat ze makkelijk over het zadel en de rug van het paard vallen. Ze hebben bandjes die om je bovenbeen vast kunnen, zodat je jas niet opwaait en je bovenbenen droog blijven. Ze hebben ook een rits die ook van de onderkant open kan, zodat je niet vast komt te zitten aan de zadelknop. Er zitten extra schouderstukken op die de naden bij de schouders extra tegen inregenen beschermen. Bij de waxcoat moet je er wel voor zorgen, dat deze regelmatig opnieuw in de wax gezet wordt om de regenwerende kwaliteit te kunnen blijven garanderen. Waarom een oilskin en/of waxcoat t.o.v. een gewone regenjas te preferen is, is dat de stof beter ‘ademt’, zodat je niet alsnog van binnen net zo nat bent als buiten in geval van inspanning.

Het voordeel van de waxcoat t.o.v. de oilskin is de prijs. Een waxcoat is over het algemeen goedkoper dan de oilskin, maar dan hoef je bij de oilskin dan ook geen onderhoud te plegen.
Voordeel oilskin: geen onderhoud. Ook is een oilskin minder zwaar. Een waxcoat is wat stugger om in te bewegen.
Als je de jas iets te groot koopt, kun je er ook met gemak een dunne jas onder dragen, voor de hele koude dagen.

Tip 3: Een goed alternatief voor een lange regenjas: korte regenjas met ‘rainy legs’ voor je bovenbenen. ‘Rainy legs’ zijn een soort minichaps voor de bovenbenen, meestel van een hele lichte regenbestendige stof, waardoor ze zeer aangenaam zitten. Deze worden o.a. verkocht in fietsenzaken, maar tegenwoordig heb ik ze ook al eens gezien in ruitersportwinkels.

Tip 4: draag leren chaps. Deze special cowboybroek beschermt je benen tegen van alles: scherpe naalden aan takken, gaat slijtage van je jeans tegen, ze dempen een klein beetje bij het stoten van je been tegen bijvoorbeeld een boomtak (bij de cowboys was de funktie van de chaps om de de benen van de cowboy te beschermen tegen de hoorns van het vee waarmee ze werkten) EN ze beschermen je benen bij de diverse extreme weersomstandigheden!

Tip 5: Koop een maat te grote waterdichte schoenen en draag over je gewone sokken dikke (liefst geitenwollen) sokken. Dit helpt goed tegen koude voeten. Vroeger droegen de boeren geitenwollen sokken in hun met hooi gevulde klompen tegen de kou. Die lui hadden trouwens ook nooit last van dieren die op hun tenen stonden!
Zorg ervoor dat je je schoenen af en toe opnieuw waterdicht maakt. Er zijn speciale waxmiddeltjes in de handel die normaal bij bergschoenen gebruikt worden, waarmee je je schoenen kunt prepareren. Spuitbussen werken veel minder goed en minder lang EN zijn miljeuonvriendelijk!

Tip 6: Draag plastic zakken over je sokken in je (rij)laarzen. Dit helpt niet alleen om je voeten wat droger te houden, maar is ook handig bij het aan- en uittrekken! Draag speciale gevoerde leren rijhandschoenen om je handen bewegingsvrijheid EN warmte te geven.

Tip 7: Draag thermolaarzen. Bij de meeste ruitersportzaken verkopen ze hele mooie exemplaren voor niet al teveel geld.

Tip 8: Draag speciaal thermo-ondergoed. Dit ondergoed wordt normaal gedragen bij de wintersport en daarom ook in wintersportzaken te koop. Je moet er vooral op letten dat je onderrug en daarmee de plek waar je nieren zich bevinden goed warm blijft. Dit helpt blaasontstekingen etc. te voorkomen.

Tip 9: Doe een lekkere brede das om je nek, zodat het gebied rond je keel warm blijft. Dit voorkomt kouvatten en/of keelpijn. Zorg er wel voor dat de das goed weggestopt kan worden onder je jas, want paarden kunnen wel eens schrikken van flapperende kledingstukken.

Tip 10: de cowboyhoed heeft een brede rand. Deze rand zit er niet voor niets aan, maar heeft wel degelijk funktie! In de zomer houdt het de zon uit je gezicht en in de regen srromen er geen druppels in je ogen. Helaas mag je tegenwoordig niet meer rijden met een gewone cowboyhoed, omdat deze niet voldoen aan de huidige veiligheidseisen. Bij ons is het rijden met een goedgekeurde cap daarom ook verplicht, maar bij grote sportzaken zijn heel goede en goedkope caps te koop. Sommigen zijn ook waterdicht. Het nadeel van een waterdichte cap is echter dat het in de zomer wellicht weer te warm is. Het kan dus handig zijn, om zowel een winter- als een zomercap te hebben. Als je dan een verstelbare wintercap koopt, kun je er nog een (bivak)muts onder dragen. Dat is echt ideaal als de wind ook nog heel guur in je gezicht waait.

Welk probleem, of vraag heb je voor ons, waar JIJ graag een antwoord op zou willen hebben? Heb jij wellicht nog een geweldig goeie tip voor iedereen, die je graag wil delen en waar anderen wat aan zouden kunnen hebben? Laat het ons weten en laat je reactie hier achter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *